فـــلـــســـه نوروز

http://up.patoghu.com/images/oyf2i8m4s3k5zsicpd38.jpg


نوروز» بزرگترین جشن ملى ایرانیان، سابقه اى هزاران ساله دارد. از گذشته هاى دور آریایى هاى ساکن در فلات ایران روز اول سال و آغاز بهار را به برگزارى مراسم ویژه و توأم با سرور و شادمانى اختصاص مى دادند. برخى پژوهشگران، ریشه تاریخى این جشن را به «جمشید پیشدادى» نسبت مى دهند و نوروز را «نوروز جمشیدى» مى خوانند. این گروه معتقدند که جمشید شاه بعد از یک سلسله اصلاحات اجتماعى بر تخت زرین نشست و فاصله بین دماوند تا بابل را در یک روز پیمود و آن روز (روز هرمزد) از فروردین ماه بود.


http://it.golenarges.com/wp-content/uploads/2009/03/nz046_e-300x300.jpg


دوستــــان عزیزم پیشاپیــــش عــید نوروز رو بهــتون تبریک میگم....امیدوارم سالی پربـــار در پیش داشته باشد.....ادامه مطلب ذیل رو میتونید در ادامه مطلب مطالعه فرمایید

http://www.aviny.com/Occasion/Melli/Norooz/88/Yadegari/Wallpaper-S.jpg


چون مردم این شگفتى از وى بدیدند جشن گرفتند و آن روز را «نوروز» خواندند.فردوسى شاعر بزرگ پارسى گوى نیز در شاهنامه پیدایش نوروز را به جمشیدشاه نسبت مى دهد:

 

به جمشید بر گوهر افشاندند

 

مر آن روز را روز نو خواندند

 

سر سال نو هرمز فرودین

 

بر آسوده از رنج روى زمین

 

بزرگان به شادى بیاراستند

 

مى و جام و رامشگران خواستند

 

چنین جشن فرخ از آن روزگار

 

به ما ماند از آن خسروان یادگار



http://www.hamseda.ir/files/fa/news/1386/12/29/331_850.jpg

اما عاملى که «نوروز» را از دیگر جشن هاى ایران باستان جدا کرد و باعث ماندگارى آن تا امروز شد، «فلسفه وجودى نوروز» است : زایش و نوشدنى که همزمان با سال جدید در طبیعت هم دیده مى شود.

 

دکتر میرزایى جامعه شناس در این باره مى گوید: «یکى از نمودهاى زندگى جمعى، برگزارى جشن ها و آیین هاى گروهى است، گردهم آمدن هایى که به نیت نیایش و شکرگزارى و یا سرور و شادمانى شکل مى گیرند. برهمین اساس جشن ها و آیین هاى جامعه ایران را هم مى توان به سه گروه عمده تقسیم بندى کرد: جشن ها و مناسبت هاى دینى و مذهبى - جشن هاى ملى و قهرمانى و جشن هاى باستانى و اسطوره اى. جامعه ایران در گذشته به شادى به عنوان عنصر نیرو دهنده به روان انسان، توجه ویژه اى داشتند. آنها براساس آیین زرتشتى خود چهار جشن بزرگ و ویژه تیرگان، مهرگان، سده و اسپندگان  ( اسفندگان) را همراه با شادى و سرور و نیایش برگزار مى کردند. در این بین نوروز بنا به اصل تازگى بخشیدن به طبیعت و روح انسان همچنان پایدار ماند. گرچه با توجه به قانون تغییر پدیده هاى فرهنگى، نوروز هم ناگزیر نسبت به گذشته با دگرگونى هایى همراه است


http://img.irna.ir/1388/13881223/197269/197269-320791.jpg

 

به هرحال در آیین هاى باستانى ایران براى هر جشن «خوانى» گسترده مى شد که داراى انواع خوراکى ها بود. خوان نوروزى «هفت سین» نام داشت و مى بایست از بقیه خوان ها رنگین تر باشد. این سفره معمولاً چند ساعت مانده به زمان تحویل سال نو آماده بود و بر صفحه اى بلندتر از سطح زمین چیده مى شد. همچنین میزدپان(MAYZADPAN) به منظور پخش کردن خوراکى ها در کنار سفره گماشته مى شد. این خوان نوروزى بر پایه عدد مقدس هفت بنا شده بود. توران شهریارى، سخنران جامعه زرتشتى معتقد است: «تقدس عدد هفت از آیین مهر یا میتراست و به سال هاى دور باز مى گردد. در این آیین هفت مرحله وجود داشت براى این که انسان به مقام عالى و آسمانى برسد. پس عدد هفت از پیش از زرتشت براى انسان عزیز بوده و در آیین هاى مختلف و به نمادهاى گوناگون دیده مى شود، مانند هفت آسمان، هفت دریا، هفت گیاه و... » همچنین اسناد تاریخى از برپایى سفره هفت سین به یاد هفت امشاسپندان خبر مى دهند؛ طبق این اسناد، هفت امشاسپندان مقدس عبارت بودند از:

 

اهورامزدا(به معنى سرور دانا)، و هومن (اندیشه نیک )، اردیبهشت (پاکى و راستى )، شهریور (شهریارى آرزو شده با کشور جاودانى )، سپندارمزد (عشق و پارسایى )، خرداد (رسایى و کمال ) و امرداد (نگهبان گیاهان).

http://www.rasekhoon.net/userfiles/Article/1389/07%20bahman/04/0010261.JPG

اما در بسیارى از منابع تاریخى آمده است که «هفت سین» نخست «هفت شین» بوده و بعدها به این نام تغییر یافته است.

 

شمع، شراب ، شیرینى، شهد (عسل)، شمشاد، شربت و شقایق یا شاخه نبات، اجزاى تشکیل دهنده سفره هفت شین بودند. برخى دیگر به وجود «هفت چین» در ایران پیش از اسلام اعتقاد دارند. سخنران جامعه زرتشتى در این باره مى گوید: در زمان هخامنشیان در نوروز به روى هفت ظرف چینى غذا مى گذاشتند که به آن هفت چین یا هفت چیدنى مى گفتند. بعدها در زمان ساسانیان هفت شین رسم متداول مردم ایران شد و شمشاد در کنار بقیه شین هاى نوروزى، به نشانه سبزى و جاودانگى بر سر سفره قرارگرفت. بعد از سقوط ساسانیان وقتى که مردم ایران اسلام را پذیرفتند، سعى کردند که سنت ها و آیین هاى باستانى خود را هم حفظ کنند. به همین دلیل، چون در دین اسلام «شراب» حرام اعلام شده بود، آنها، خواهر و همزاد شراب را که «سرکه» مى شد انتخاب کردند و اینگونه شین به سین تغییر پیداکرد

 

البته در این باره تعابیر مختلفى وجوددارد. چنانچه در کتاب فرورى آمده است: که در روزگار ساسانیان، قاب هاى زیباى منقوش و گرانبها از جنس کائولین، از چین به ایران وارد مى شد. یکى از کالاهاى مهم بازرگانى چین و ایران همین ظرف هایى بود که بعدها به نام کشورى که از آن آمده بودند «چینى» نام گذارى شد و به گویشى دیگر به شکل سینى و به صورت معرب «سینى» در ایران رواج یافتند. به هر روى خوراکى هاى خاصى بر سفره هفت سین مى نشینند که عبارت اند از: سیب، سرکه، سمنو، سماق، سیر، سنجد و سبزى (سبزه


http://khodemooni.net/img/2011/03/sms-tabrik-eid-nowrooz-sal-jadid1.jpg

 

خوراکى هایى که به نیت هاى گوناگون انتخاب شده اند:

 

سمنو: نماد زایش و بارورى گیاهان است و از جوانه هاى تازه رسیده گندم تهیه مى شود.

 

سیب : هم نماد بارورى است و زایش. در گذشته سیب را در خم هاى ویژه اى نگهدارى مى کردند و قبل از نوروز به همدیگر هدیه مى دادند. مى گویند که سیب با زایش هم نسبت دارد، بدین صورت که اغلب درویشى سیبى را از وسط نصف مى کرد و نیمى از آن را به زن و نیم دیگر را به شوهر مى داد و به این ترتیب مرد از عقیم بودن و زن از نازایى رها مى شد.

http://shetabdownload.com/uploads/sms90.jpg

سنجد: نماد عشق و دلباختگى است و از مقدمات اصلى تولد و زایندگى. عده اى عقیده دارند که بوى برگ و شکوفه درخت سنجد محرک عشق است!

 

سبزه: نماد شادابى و سرسبزى و نشانگر زندگى بشر و پیوند او با طبیعت است.

 

در گذشته سبزه ها را به تعداد هفت یا دوازده - که شمار مقدس برج هاست - در قاب هاى گرانبها سبز مى کردند. در دوران باستان در کاخ پادشاهان 20 روز پیش از نوروز دوازده ستون را از خشت خام برمى آوردند و بر هر یک از آنها یکى از غلات را مى کاشتند و خوب روییدن هر یک را به فال نیک مى گرفتند و بر آن بودند که آن دانه در آن سال پربار خواهد بود. در روز ششم فروردین آنها را مى چیدند و به نشانه برکت و بارورى در تالارها پخش مى کردند. سماق و سیر نماد چاشنى و محرک شادى در زندگى به شمار مى روند. اما غیر از این گیاهان و میوه هاى سفره نشین، خوان نوروزى اجزاى دیگرى هم داشته است: در این میان «تخم مرغ» نماد زایش و آفرینش است و نشانه اى از نطفه و نژاد. «آینه» نماد روشنایى است و حتماً باید در بالاى سفره جاى بگیرد. «آب و ماهى» نشانه برکت در زندگى هستند. ماهى به عنوان نشانه اسفند ماه بر سفره گذاشته مى شود.

 

و «سکه» که نمادى از امشاسپند شهریور (نگهبان فلزات) است و به نیت برکت و درآمد زیاد انتخاب شده است.


http://www.up.funshad.com/images/a7ht6zperhxgs6i95zen.jpg

 

شاخه هاى سرو، دانه هاى انار، گل بیدمشک، شیر نارنج، نان و پنیر، شمعدان و... را هم مى توان جزو اجزاى دیگر سفره هفت سین دانست. «کتاب مقدس» هم یکى از پایه هاى اصلى خوان نوروزى است و براساس آن هر خانواده اى به تناسب مذهب خود، کتاب مقدسى را که قبول دارد بر سفره مى گذارد.

 

چنانچه مسلمانان «قرآن»، زرتشتیان «اوستا» و کلیمیان «تورات» را بر بالاى سفره هایشان جاى مى دهند. بر سر سفره زرتشتیان در کنار اسپند و سنجد، « آویشن» هم دیده مى شود که به گفته موبد فیروزگرى خاصیت ضدعفونى کننده و دارویى دارد و به نیت سلامتى و بیشتر به حالت تبرک بر سر سفره گذاشته مى شود.

 

در هر صورت او پیروز است و نامش خجسته است و از نزد خدا مى آید و خواهان نیک بختى است و با تندرستى و گوارایى وارد شده است و سال نو را به همراه آورده است




سال نو مبارک


http://www.irtobacco.com/portal/Upload/Modules/Contents/asset77/eid22.jpg

نظرات 10 + ارسال نظر
میترا یکشنبه 22 اسفند‌ماه سال 1389 ساعت 21:01 http://pouyacarpet.mihanblog.com/

3.580246884192.97111096409سلام
جالب بود
پیش منم بیا
بلاگ من در مورد
کار در منزل برای خانمای باذوقه
اگه خواستی منو با همین عنوان لینک کن و بگو به چه اسمی لینکت کنم
و یه چیز دیگه وبلاگ منو با اینترنت اکسپلورر باز کن که خوشگلتره
منتظرتم مرسی

مرسی دوست عزیزم شما رو لینک کردم.

عاشقانه های مرد زمینی یکشنبه 22 اسفند‌ماه سال 1389 ساعت 21:49 http://www.parseh2.blogsky.com

مطالب زیبایی نوشتی...اطلاعات خوبی دادی..البته با۹۹سال سن، کمی دورازذهن نیست که اینقدرتجربه دارین.

سلام
عیدشمانیز به باشد.
--------------------------------
پرنده بالای حوض ماهی نشست وگفت:
سقف قفست شکسته
پرواز نمیکنی؟

مرسی دوست خوبم که سر زدید تجربه زیاد داشتن بهتر از بی تجربگیه!!!!!!!!

پریا یکشنبه 22 اسفند‌ماه سال 1389 ساعت 23:49 http://www.unsherli.blogsky.com

چه جالب منم آنشرلی؟یا نه!!
بهتره بهم تبریک بگیم چون ما هم اسمیم!
بعدشم خیلی خوشحال شدم که بهم سر زدی بازم بیا وبلاگ خودته!!!

مرررسی دوست هم اسمم که به من سر زدی.عــــــــیدت مبارک.

رویا دوشنبه 23 اسفند‌ماه سال 1389 ساعت 09:28 http://vebgozar.blogsky.com/

سال خوبی داشته باشی

مرسی اومدی عزیزم لینکت کردم.

نیلوفر دوشنبه 23 اسفند‌ماه سال 1389 ساعت 12:02

پری جونم عیدت کلی مبارک مطلبتم گشنگههههههههههههه

مرسی نیلوفر جونم لطف کردی

سحر دوشنبه 23 اسفند‌ماه سال 1389 ساعت 15:35 http://acnc.mihanblog.com/

سلام ..سال نو تو هم مبارک ..
منم لینکیدمت ..

مرسی دوست عزیز منم لینکتون کردم

مهدی دوشنبه 23 اسفند‌ماه سال 1389 ساعت 21:17 http://spantman.blogsky.com

سلام پریا خانوم خوبی شما؟
امیدوارم سال پر از موفقیتی و آغاز کنی
خیلی جالب هم به پیشواز عید رفتی تو وبلاگت

مرسی ممنون که سر زدی.

dr یکشنبه 29 اسفند‌ماه سال 1389 ساعت 07:13 http://raad.blogsky.com

وب قشنگی داری سال نوت مبارک

هدیه دوشنبه 1 فروردین‌ماه سال 1390 ساعت 18:02

سال نو مبارررررررررررررک

علی پنج‌شنبه 4 فروردین‌ماه سال 1390 ساعت 21:36 http://shanghai.blogsky.com/

سلام
چون دیدم شما هم کار درمنزل برای خانم های خوش ذوق رو لینک کردین اومدم بگم که این نظری که برای شما فرستاده برای همه میفرسته و اینجوری بیزینس میکنه.

از وبلاگتون معلومه که دل پاکی دارید و باور کردید و جزو دوستان لینکش کردید.

چون کلا اینجور بیزینس ها به گروه خونی آدمهایی مثل ما نمی خوره اومدم که بهتون اطلاع بدم.

چون شما هم جزو معدود دوستان لینک شده من هستید و من هم جزو دوستان شما.

سال نو تون هم مبارک

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد